KUMPULAN WANG PINJAMAN PERTUBUHAN PELADANG (K3P)

KUMPULAN WANG PINJAMAN PERTUBUHAN PELADANG (K3P)

Kumpulan Wang Pinjaman Pertubuhan Peladang (K3P) merupakan Kumpulan Wang Pinjaman Pertubuhan Peladang, Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) yang pada asalnya dikenali sebagai Akaun Kumpulan Modal Pusingan Pembangunan Pertubuhan Peladang.

Kumpulan Wang ini merangkumi kesemua bayaran balik pokok pinjaman, bayaran perkhidmatan, bayaran memproses serta segala penerimaan wang untuk LPP dan lain-lain bayaran berkaitan yang telah dan akan diperolehi daripada projek-projek dan aktiviti-aktiviti komersial yang dibiayai dalam bentuk pinjaman daripada K3P termasuklah kewangan yang diperuntukkan oleh Lembaga bagi tujuan modal pusingan projek-projek pembangunan Pertubuhan Peladang (PP) dan syarikat-syarikat milik penuh PP.

Tujuan pembiayaan pinjaman K3P adalah untuk membiayai projek-projek pembangunan PP yang berdaya maju tetapi tidak memenuhi syarat kelayakan mendapat pinjaman dari bank komersial. Pinjaman K3P juga membantu mempercepatkan usaha memajukan kegiatan PP dan syarikat-syarikat milik penuh PP bagi menjadikan Pertubuhan Peladang sebagai institusi perniagaan dan pusat ekonomi di luar Bandar.

Dasar pinjaman K3P adalah menyediakan kemudahan pinjaman mudah jangka pendek dan sederhana yang tidak memerlukan cagaran. Diantara projek dan aktiviti ekonomi Pertubuhan Peladang dan syarikat-syarikat milik penuh PP yang boleh dibiayai melalui pinjaman K3P ialah pemasaran padi, mini estet padi, pemasaran kelapa sawit, perniagaan input pertanian dan projek-projek pertanian lain yang boleh memberi manfaat kepada ahli Pertubuhan Peladang. Jumlah maksimum pinjaman yang dibenarkan adalah 80% daripada kos projek.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s